"Maka (tetapkanlah kepercayaanmu) Bahawa Sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan" ( Al-Insyirah : 5)

Friday, June 24, 2011

K-Drama review: SIGN

Hari ini nak buat post pasal K-Drama review la pulak.
Banyak juga drama2 Korea yang inspiring dan bukan sekadar hiburan semata2.
Ye lah, kalau nak dibandingkan dengan apa yang kebanyakan cerita yang dipaparkan di tv sekarang ni, hanyalah sekadar hiburan…cinta…cinta..dan cinta.
Tak habis2 dengan dunia fantasi yang manusia buat. 
Kadang2 tu naik mual juga tengok cerita2 ni… dengan plot yang hampir sama, dialog yang seakan serupa. 
Kurang habis pun yang boleh mencetus minat ialah cerita2 bergenre seram. 
Sangat jarang cerita2 melayu yang memberi sumber pencetus inspirasi kepada belia zaman sekarang.
Ok, Itu pendapat peribadi lah. Mungkin pendapat orang lain…ada perberbezaan. Terpulang kepada selera masing2 :-)

Okey…straight to the point.


 Cerita Sign ni lepas tengok, memang best. Tak rugi rasenya mendownload. ;p
Baiklah…teruskan dengan synopsis yer;

Sinopsis:
Ini synopsis apa yang dilihat….cerita ini berkisar mengenai dunia forensic yang ada corruption. Pihak atasan terpaksa mengeluarkan maklumat palsu bagi mengekalkan reputasi Pusat tersebut. Pusat ini telah diwujudkan agak lama dan memerlukan sumber modal oleh golongan yang berpengaruh, iaitu politician. Disebabkan terlalu inginkan status sebagai Pusat yang berprestij, maka setiap kes yang terlibat dalam dunia politik akan dipandang sebelah mata oleh orang atasan Pusat tersebut. Walaupun ada kes2 yang melibatkan golongan biasa, namun Pusat tersebut tak mahu menanggung apa2 risiko yang akhirnya kemungkinan akan merugikan dan merendahkan prestij mereka. Oleh itu, sebarang kes2 yang dilihat sebagai kes yang sukar, dipalsukan supaya menjadi kes yang biasa. Namun, cerita ini hadir dengan seorang penegak keadilan yang mahu membongkar akan segala corruption yang berlaku dalam Pusat tersebut. Bagaimana agaknya? Mampukah dia melawan pihak atasan? Kadang2 ada juga perkara yang perlu dirahsiakan….:-)  
(xleh gitau lebih2 nanti xbez plak hehe..)

Komedi:
Ada juga babak2 yang mampu membuat penonton tersenyum, tersengih dan tergelak sesorang…maknanya citer ni xde la serius memanjang…..

Romance:
Ada juga scenes yang berunsur ala2 romantik..tetapi tidaklah keterlaluan..bukan macam citer omputih…;p

Action:
Ada certain babak yang memaparkan aksi pergelutan yang tidaklah extreme….ok jer…boleh layannnnnn~

Personal Rating:
Nak bagi brape yer??? 
4.5/5 stars…ok x? 
Bez jer citer ni…plot die pun menarik..tapi ending dia macam sad ckit :-( ..hu3~ tuu yang bagi rating kurang 0.5 tuu…ha3

Nak tahu lagi lanjut???
Kat bawah ada sample 1minit….
sample ni x memaparkan synopsis keseluruhan..
tapi just view pendahuluan cerita jer…xde trailer.
Ok…selamat menonton :-)

video 

 sesape yang nak citer full..ada 12episod semuanya…leh la download yer..or dijual dengan harga RM19.90 jer…sape2 nak leh la PM ok….hahhaaa3~

Wednesday, June 22, 2011

kudapan : Puding Roti dgn Sos Vanilla

Hermm... pernah x time relek2 kat rumah tuu korang terfikir nak makan ape petang nanti?
Haa...kalau camtu apa kata try puding roti ni
Senang nak disediakan, bahan mudah didapati...
JOM...

Bahannya:
3 cawan susu segar (saya gune 2 cawan jer sbb xnk buat byk)
3 biji telur (saya gune 2 jer)
3/4 gula perang
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar gula kasar (gula biasa)
1 buku roti gardenia/hi5 or etc (saya gune dlm 10 keping jer kot)
Kismis untuk hiasan (saya gantikan dengan hirisan ceri merah)
sedikit garam (saya tambah sendiri)

caranya:
1) hiris bahagian kulit tepi roti
2) potong roti tadi kepada bahagian yang lebih kecil (ketepikan kejap)
3) pecahkan telur, masukkan susu, gula kasar, gula perang & esen vanilla...kacau sehingga sebati
4) masukkan roti tadi ke dalam campuran yang siap dikacau dan biarkan hingga ia kembang
5) sapukan loyang dengan mentega untuk elakkan daripada melekat apabila masak (saya guna marjerin jer)
6) masukkan adunan roti ke dalan loyang dan ratakan
7) tabur kismis (atau ape2 jer mengikut krerativiti) sebagai hiasan
8) bakar adunan pada suhu 160 darjah Celcius selama 40-50 minit atau sehingga ia naik


Bahan untuk Sos Vanilla:
1/2 cawan gula
1 cawan susu cair
2 1/2 cawan air
2 sudu besar tepung kastard
secubit garam

Caranya;
1) campurkan kesemua bahan di atas ke dalam kuali/periuk menggunakan api perlahan. Bahan hendaklah dikacau dengan kerap untuk elakkan daripada hangus. Biarkan bahan jadi sedikit pekat
2) selepas mendapatkan kepekatan yang sesuai...tuangkan sos ini ke atas puding yang siap dibakar tadi. 

ihsan dari Mr. Google

tak dapat nak ambil gambar yang sendiri buat coz tak cantik.. :-(
tersalah masukkan gula 1 1/2 cawan...jadinya sos vanilla yang teramat manis..hu3~ 
anyway....selamat mencuba. ;-)

Saturday, May 28, 2011

Lagi Bahana Spam : Cegah Sebelum Merebak!

"Asyik2 kene spam! Spam...spam...dan spam!!" dengusnya kasar.
"Dah takde keje agaknya dorg ni asyik hantar mende yang x berfaedah baik kepada bangsa mahupun negara" bebelnya sendirian.

Ya! Sekiranya anda seorang yang aktif menggunakan sebarang khidmat online (x kira la untuk apa jua urusan; baik membayar bil, membeli barangan & etc), inbox anda tidak akan terlepas daripada belenggu SPAM!

Anda suka shopping secara online?
Suka x??
Mesti suka kan? kan?? 
Iye laah...dah la xpayah susah2 beratur panjang, malah xperlu nak bazir masa untuk membeli barangan kesukaan kita. Apatah lagi, barang yang dibeli sampai betol2 depan rumah kita, bak kata orang putih; "we will deliver right to your doorstep" gituuu.

Kali ini, suke (xsampai tahap pecah perut lagi) nak berkongsi sedikit sebanyak info pasal SPAM kepada kekawan yang suka membeli barangan secara online.

Haaaa!!
Klau kamu beli barangan online, x lengkap rasanya kan kalau penjual tersebut x memberi tracking number. Betul x??
Disamping kemudahan untuk mengesan lokasi terkini barangan yang dibeli, ia juga menunjukkan bahawa penjual sudah menge-poskan item tersebut.

Tapi....Hati2!
Sekiranya tetibe jer muncul pulak kat inbox tu, email dari courrier service menyatakan bahawa barangan kamu akan sampai dlm masa 7 hari bekerja (selalunye la), bla3 bla3...pastu siap attached file lagi tuu..
Itu mungkin.....VIRUS!!!

Ce tengok contoh di bawah;
               1)

            2)
              3)


Haaa!!
Macam mane?? Ada something wrong x? Suspicious x??
Walaubagaimana pun, memang ada sesetengah courrier ada attach kan file (iaitu gambar item), akan tetapi,
sebelum pihak courrier itu menghantar ape jua email kepada clients, company tempat item kita beli tuu, akan bagitau kita dulu sal tracking number & bukannya courrier service tuu sendiri (selalunya begini laa).

Contoh yang betul

Beginilah...
Selalunya syarikat/individu terbabit akan gitau kita dulu sal tracking number & ape2 jua maklumat psal produk. 
Jadi..
Disebabkan hilang kesabaran kita (ye ler..barang baru beli semalam, pastu nak suruh sampai pagi esok...mane ler logiknya..yer x?), kita akan tertipu dengan mudahnya terhadap pelaku cyber crime ini.

So??? Klau klik kat attached file tuu..ape jer yang virus tuu boleh buat?? Lappy saya dah ada anti-virus what???!
1) Baguih ler kalau dah ada anti-virus, tapi make sure update yer...kalau ada tapi x ber'update' pun...virus tuu possible leh attack gak.
2) Virus tuu mungkin akan menyemak kat data pc/lappy kamu..menyerabutkan lagi...lagi...dan lagi...dan seterusnya akan menyebabkan sistem pc kamu tuu lembap. Pastu, mula ler kuarkan kata2 yang bukan2 (ish3 "=,=)
3) And the worst would be...virus tuu akan cari hidden data, yang macam ada kat 'cache' tuu..kat situ ada segala  online history kamu..x terlepas adalah banking data juga

Errmmm??? Cane saya tahu mende2 alah ni semua???
1) Sebab saya sendiri dah kena!
2) Walau saya xbli pe2 produk online pun, ada plak emal2 cenggini menyibuk kat inbox. Nampok sangat nipunyer!!


Ok then...thats all for this entry, hope you guys would take some lesson from it. Thanks for your time. ^^



Thursday, May 26, 2011

Bahana Spam: Cegah Sebelum Kena!

Korang ada akaun bank x? 
Akaun bank korang boleh gune secara online??
Ya, rata2 perkhidmatan bank sekarang mmg dilengkapi dgn sistem online, bagi memudahkan urusan org rmai. 
Tapi....
Korang confident ke dgn keselamatan mende2 online gni?? 
Errmmm~
Ya (100%)? Mungkin x (50%)?? atau Mmg x percaya lgsg (0%) ???!

Benar...
Perkhidmatan yg disediakan mmg bersesuaian dgn aliran semasa.
Dengan wujudnya sistem ni, kita leh bayar bil, topup, bayar tax & bla bla lagi lahh kan tanpa kompromi atau beratur panjang semata2 utk byr something. x leceh lg kan??
Namun...
Dalam kita mengecapi kesenangan dan kecanggihan sistem teknologi ni, jgn lupe pula pasti ada mata2 liar yg mungkin mencari peluang utk grab kesemptan terhadap aset anda! Exactly, your saving money!

JADI.....
inilah hasilnya


DAN...
Seandainya korg klik pada link tsebut (yg dibulat merah)..maka korg akan dipaparkan dgn web yg sebijik sama dgn official web
TETAPI...
berlainan web address....
ANDAI..
korg ikut jer arahannya....
MAKA..
duit simpanan korg akan lesap, walau x semue, tetapi cukup untuk membuatkan minda anda tercedera teruk!

Ini sajalah spam ala2 bank yg sempat menyelinap masuk ke inbox. Ada lagi bank2 yg sering mnjadi mgsa cthnya: Maybank, Cimb & etc

Modus operandi nyer same shj seperti yg diatas....
SEBAB...
Dorg nak amik user ID & password bank korg...klau dh dpt, maka jawabnya gembira sakanlah dorg yg berhati busuk itu utk meneruskan niat durjana lagi keji itu....

HENCE...
nasihatnya
1) Jgn terus percaya terhadap sebarang email yg memerlukan korg mengisi butir peribadi mgnai akaun bank atau  yg sama waktu dengannya
2) Sebaik2 nya telefon, bertanya & laporkan ke pusat perkhidmtn pelanggan bank korg tuu sekiranya wjud was2 thadap sebarang info yg korg dapat

SEKIRANYA...
Aiyoo...korg dh terkena?? Macam mane ni???
1) telefon bank korg tuu...& minta dorg stop kan terus sebarang transaksi berkaitan dgn akaun korg..jadi dgn cara ini sbrg trnsaksi yg berkaitan akan di blok automatically
2) Inform kt bank pasal masalah yg melnda korg tuu supaya pihak bank dpt mbantu korg utk detect seabarg trace penjenayah cyber yg licik lagi dibenci ramai itu

Ok laa...itu sahaja yg mampu dikongsi...harap dpt mberi info serba sdkit...tq~ :-)

Thursday, May 12, 2011

A piece of advise from the 2nd-richest-man in the world

I got this while I was browsing..it is such an inspiring article especially the last part..so, just wanna share with u guys… hope u like it

Live Life to the Fullest…………

There was a one-hour interview on CNBC with Warren Buffet, the second richest man who has donated $31 billion to charity. Here are some very interesting aspects of his life:

1. He bought his first share at age 11 and he now regrets that he started too late!

2. He bought a small farm at age 14 with savings from delivering newspapers.

3. He still lives in the same small 3-bedroom house in mid-town Omaha that he bought after he got married 50 years ago. He says that he has everything he needs in that house. His house does not have a wall or a fence.

4. He drives his own car everywhere and does not have a driver or security people around him.

5. He never travels by private jet, although he owns the world’s largest private jet company.

6. His company, Berkshire Hathaway, owns 63 companies.
He writes only one letter each year to the CEOs of these companies, giving them goals for the year. He never holds meetings or calls them on a regular basis.
He has given his CEO’s only two rules.

Rule number 1: do not lose any of your shareholder’s money. Rule number 2: Do not forget rule number 1.

7. He does not socialize with the high society crowd. His past time after he gets home is to make himself some pop corn and watch Television.

8. Bill Gates, the world’s richest man met him for the first time only 5 years ago. Bill Gates did not think he had anything in common with Warren Buffet. Therefore, he had scheduled his meeting only for half hour. However, when Gates met him, the meeting lasted for ten hours and Bill Gates became a devotee of Warren Buffet.

9. Warren Buffet does not carry a cell phone, nor has a computer on his desk.

His advice to young people: “Stay away from credit cards and invest in yourself and
Remember:
A. Money does not create man but it is the man who created money.
B. Live your lives as simple as you are.
C. Don’t do what others say, just listen them, but do what you feel good.
D. Don’t go on brand name; just wear those things in which u feel comfortable.
E. Don’t waste your money on unnecessary things; just spend on them who in need rather.
F. After all it’s your life then why gives chance to others to rule our life.”

Copied from : http://duit9.wordpress.com/2011/03/17/pesanan-orang-kedua-terkaya-dunia/ 


Friday, April 29, 2011

Cutiiiiiiiii....

Memandangkan cuti yg agak panjang sempena dgn pelarasan cuti utk semua IPTA dlm Malaysia tanah tempat tumpah darah ku ini... 
Jadi...aku mula terfikirkan perancangn..suatu rancangan..yang entah jadi entah tidak...dah nama pun prancangan kan??
Lalu aku mula memutar-mutarkan kotak pemikiran aku utk berhenti seketika bersama kewarasan yg  aku ada utk menilai tentang cuti ini (situasi ni sering berlaku time2 nk exam)..
Dalam kewarasan yg aku ada... lalu aku ter'plan' la something... iaitu;

Plan A : Cari Kerja
Alamak! kerja pe yg sesuai dgn aku nii??? 
Pizza? Kfc? Secret? cashier? Waduh...penat nii.. (memandangkn sblm ni pun aku x penah keje part-time..time tggu SPM pun aq xtau cane aku leh habiskn masa aku tuu...nk kata habiskn beras kt rumah..x jugak habis2 nyer...) 
Nak keje yg gaji best2 jer...tapi malas...hehehe...ade ker??
Errmm... suggestion??

Plan B: Bisnes
Haaa!! part ni aku suke... dh lama sbnrnya nk berkecimpung dlm bidang nii..cuma keterbasan idea2 yg bernas dan masa jer.. hehehe...walaupun bukan secara besar-besaran tapi cukuplah sekadar utk menimba pengalamn...pengalaman tu lebih berharga bukan???
Jadi....persoalannya...
Bisnes ape aku mampu buat??? lets keep it secret for a while..coz its not done yet...45% in progress...tapi stkat hari ni... aku try la endorse & test market... masih x ckup publicity agaknyer~ *sad*

Plan C: Blajar Bahasa
Agak lama jugak fikirkan mende nii... berminat nk blajar bahsa Cina...tapi kan...slalunyer ambik masa brape lama eh?? Risau jga klau2 ada semangat tapi sesi pembelajarannya hampeh...sgt2 lah x berbaloi kan??~omo!~

Plan D: Melancong
Ahahahaah....ni pun bez sbnrnya.. byk kebaikan.... leh menyegarkan minda kan? kan?? 
Tapi...1je masalah nyer...fulus x izikan aku pergi...Waawaaaa!! Byk jer tempat2 mnrik yg berlegar2 dlm minda ni sehingga terbawa2 ke alam mimpi pula tuu... tapi apakan daya... berat mata memandang, berat lagi bahu memikulnya~ *sigh
moral of the story???
>>>>which one is better???


Thursday, April 28, 2011

Suara Kesengsaraan

Ingin ku jengah memori semalam,
Saat tawa diselit gurauan,
Kala hiba ada peneman,

Bila ku selak detik nan silam,
sebuah mimpi yang lama kupendam,
Ingin benar ku jadikan kenyataan,

Bagai bermula cerita kehidupan,
Kemilau mentari dibayangi awan,
Andai mampu ku melawan,
Tidak ku di sini keseorangan,

Peritnya sehiris kenyataan,
Mencincang jiwa tanpa kasihan,
Bagai kehilangan arah tujuan,
Hari esok penuh kemungkinan,

Kepada-Mu Ya Rabb tempat bermohon,
Agar dikembalikan sinar yang kelam,
Menerangi sebuah perjuangan,
Yang masih tidak kesampaian,
Mohon diberi ketenangan,
Menunjuki setiap kesesatan,
Agar tidak tersasar sebuah perjalanan,

Satu jiwa penuh kedaifan,
Sujud kepada-Mu tanda penyerahan,

Andai mampu aku meluahkan,
Seluruh alam bisa diperdengarkan,
Selembar kepahitan yang ku pendam,
Pada malam disulami kesayuan,

Saat merintih suara kesengsaraan,
Secarit luka tiada penyembuhan,
Agar diperbaiki seulas kesilapan,
Menjadi pemangkin dalam kehidupan,

Pasti ada rintangan di hadapan,
Iman di dada minta diperteguhkan,
Andai ada duri yang menyakitkan,
Tidak mudah ku melenting kesakitan,

Aku juga seorang insan,
Yang penuh dengan kekhilafan,
Apakah salah untukku merasakan,
Indahnya sang angan-angan,
Yang menarik lengan-lengan impian,
Di tepi sebuah pengharapan...


~nukilan sukma~
(sekadar ingin mengabdikan di blog)


Monday, April 11, 2011

Yuk....update yuk!!

Assalamualaikum smueee....

Hehehe....buat julung2 kalinya blog ini di update.

Walaupun dh hampir 3 bulan meninggalkan daerah blog ini, namun hari ini terasa terpanggil untuk menaip lantas meng 'update' kan blog ini...

Dah berhabuk rupanya wall aku nii....fuh..fuhhh!!

Sebenarnya xde ape2 pun yg nak share..even mmg byk idea yg nk dishare *wink2*...

Tapi disebabkn kekangan waktu untuk exam..maka keterbatasan ini wajar menjadi alasan mengapa aku x letakkn ape2 yg menarik untuk dibaca... (sedey nyer...)

Tapi jangan risau,,,

Exam akan habis dalam 3-5 hari jer lagi.... harap bersabar yer semuaaaa....

Just...kalau ada kelapangan waktu...doakan diri ini & sahabat handai yg lain utk terus excel dlm exam yg mendatang... jadual nya adalah seperti berikut;


RABU : MICROBIOLGY (essay) 9am-11am


SABTU :  (common MCQ paper) 2.30pm-3.50pm
1) MICROBIOLOGY
2) BIOCHEM
3) PHARMACEUTICAL ANALYSIS
4) PHARMACOLOGY



BEST OF LUCK TO MY FRIENDS.... ganbate kudaisai!!!



U also may like:

Related Posts with Thumbnails