"Maka (tetapkanlah kepercayaanmu) Bahawa Sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan" ( Al-Insyirah : 5)

Friday, June 24, 2011

K-Drama review: SIGN

Hari ini nak buat post pasal K-Drama review la pulak.
Banyak juga drama2 Korea yang inspiring dan bukan sekadar hiburan semata2.
Ye lah, kalau nak dibandingkan dengan apa yang kebanyakan cerita yang dipaparkan di tv sekarang ni, hanyalah sekadar hiburan…cinta…cinta..dan cinta.
Tak habis2 dengan dunia fantasi yang manusia buat. 
Kadang2 tu naik mual juga tengok cerita2 ni… dengan plot yang hampir sama, dialog yang seakan serupa. 
Kurang habis pun yang boleh mencetus minat ialah cerita2 bergenre seram. 
Sangat jarang cerita2 melayu yang memberi sumber pencetus inspirasi kepada belia zaman sekarang.
Ok, Itu pendapat peribadi lah. Mungkin pendapat orang lain…ada perberbezaan. Terpulang kepada selera masing2 :-)

Okey…straight to the point.


 Cerita Sign ni lepas tengok, memang best. Tak rugi rasenya mendownload. ;p
Baiklah…teruskan dengan synopsis yer;

Sinopsis:
Ini synopsis apa yang dilihat….cerita ini berkisar mengenai dunia forensic yang ada corruption. Pihak atasan terpaksa mengeluarkan maklumat palsu bagi mengekalkan reputasi Pusat tersebut. Pusat ini telah diwujudkan agak lama dan memerlukan sumber modal oleh golongan yang berpengaruh, iaitu politician. Disebabkan terlalu inginkan status sebagai Pusat yang berprestij, maka setiap kes yang terlibat dalam dunia politik akan dipandang sebelah mata oleh orang atasan Pusat tersebut. Walaupun ada kes2 yang melibatkan golongan biasa, namun Pusat tersebut tak mahu menanggung apa2 risiko yang akhirnya kemungkinan akan merugikan dan merendahkan prestij mereka. Oleh itu, sebarang kes2 yang dilihat sebagai kes yang sukar, dipalsukan supaya menjadi kes yang biasa. Namun, cerita ini hadir dengan seorang penegak keadilan yang mahu membongkar akan segala corruption yang berlaku dalam Pusat tersebut. Bagaimana agaknya? Mampukah dia melawan pihak atasan? Kadang2 ada juga perkara yang perlu dirahsiakan….:-)  
(xleh gitau lebih2 nanti xbez plak hehe..)

Komedi:
Ada juga babak2 yang mampu membuat penonton tersenyum, tersengih dan tergelak sesorang…maknanya citer ni xde la serius memanjang…..

Romance:
Ada juga scenes yang berunsur ala2 romantik..tetapi tidaklah keterlaluan..bukan macam citer omputih…;p

Action:
Ada certain babak yang memaparkan aksi pergelutan yang tidaklah extreme….ok jer…boleh layannnnnn~

Personal Rating:
Nak bagi brape yer??? 
4.5/5 stars…ok x? 
Bez jer citer ni…plot die pun menarik..tapi ending dia macam sad ckit :-( ..hu3~ tuu yang bagi rating kurang 0.5 tuu…ha3

Nak tahu lagi lanjut???
Kat bawah ada sample 1minit….
sample ni x memaparkan synopsis keseluruhan..
tapi just view pendahuluan cerita jer…xde trailer.
Ok…selamat menonton :-)

 

 sesape yang nak citer full..ada 12episod semuanya…leh la download yer..or dijual dengan harga RM19.90 jer…sape2 nak leh la PM ok….hahhaaa3~

1 comment:

  1. dah lama aku mintakk..bile nak bagi niii..:(

    ReplyDelete

U also may like:

Related Posts with Thumbnails